La Gomera – Den glemte kanariøyen

Om La Gomera

La Gomera ligger 40 km sør for Tenerife og har 22.000 innbyggere fordelt på 370 kvadratkilometer.
Lik de andre seks kanariøyene er også La Gomera et resultat av millioner av år med vulkansk aktivitet. Men der naboøya La Palma sist hadde utbrudd i 1971 og Tenerifes imponerende vulkan Teide hadde utbrudd i 1909, så har La Gomera ikke hatt et utbrudd på over to millioner år. Til gjengjeld er det fra denne øya du må reise for å få den beste utsikten til 3718 meter høye Teide – som nærmest fremstår som en pyramide i horisonten fra La Gomeras nordside.

Landskapet domineres av bratte, dramatiske raviner; labyrintaktige steinmurer og en fauna hvor røsslyngen kommer som trær, løvetennene er fire meter høye og digre smørblomster. Øyas indre har mosedekte trær og en mystisk, fuktig tåke fra skyer som kommer drivende, som innimellom perforeres med skarpt og eventyrlig lys når solen bryter gjennom
.

La Gomera er ikke stedet for den som higer etter partyliv, blinkende neonlys, shopping og lange, hvite strender med importert saharasand. På La Gomera er det tursko og vindjakke som gjelder.

Skulle du bli lei av å gå, finnes det de som tilbyr delfin- og hvalsafari i farvannet rundt La Gomera.

Det finnes strender på øya. De er ikke av det hvite slaget, men svarte, noe som skyldes lava fra gamle tiders vulkanske aktivitet.

Plystrespråk

Plystrespråket Silbo Gomero brukes av øyboerne for å kommunisere over lange avstander.

“Språket” var i ferd med å dø ut, men er nå tatt inn i grunnskolen. Det demonstreres også på flere av øyas restauranter, hvor kelnerne gjerne har plystreforestilling for vitelystne turister.

Guanchefolket

Etter hvert som spanjolene erobret kanariøyene, forsvant guanchefolket. På La Gomera holdt de imidlertid stand lenge mot den spanske koloniseringen
. Rundt samme tid som Columbus gjorde siste landkjenning på La Gomera før han krysset Atlanterhavet og oppdaget Amerika, forsvant de siste. De overlevende guanchene ble assimilert og oppblandet med spanske innvandrere.

Del med venner og kjente

Kommenter

Din epostadresse vil ikke bli publisert Obligatoriske felt er markert *

Inline
Inline