Røykeslutt? Kan det være helsefarlig?


Det er vel neppe noen som er uenig i at røyking i større eller mindre grad er helsefarlig. Folk er forskjellige, så for noen er det mer helsefarlig, enn for andre.

Røykeslutt er derfor et tema og i dag har andelen røykere krympet betraktelig i forhold til hva den var for et 10-år, eller to siden.

Røykesluttmedikamenter, er de også helsefarlige?

De fleste av slike er merket med tekster som: “Bør ikke brukes i mer enn 3 måneder”
. Det er kanskje en liten indikasjon på at det kan være helsefarlig å bruke slike produkter. Man får kanskje ikke samme plager som når man puster inn røyk, men man bør vel være åpen for at slike medikamenter kan være skadelig for helsen.

Det er såvidt vi vet ikke publisert forskning som dokumenterer dette. Allikevel er det kanskje grunn til å tro at nikotin kanskje ikke er ufarlig hvis det kommer inn i fordøyelsessystemet. Det er forskjellig fra det å puste den inn.

Antall bukspyttkjertelbetennelser har hatt en eksplosiv økning, i flg

the NO stimulus is removed or ceased, cGMP is no longer- consider increased risk of haematoma How long does sildenafil last?.

. overlege på St. Olav i Trondheim. De vet ikke hvorfor dette skjer, men det ser ut til å være et fenomen som finnes i mange vestlige land.

Burde ikke selges uten resept

Når produsenten selv skriver: “Bør ikke brukes lenger enn…”, da er det vel åpenbart at det er en helserisiko som er tatt i betraktning og “bør ikke” tolkes sjelden som “må ikke”, og slike produkter burde derfor bare selges på resept. Nikotintyggegummi og nikotinspray inneholder sukkeralkoholer i tillegg til nikotin. Overdrevent, eller langvarig bruk av sukkeralkoholer kan føre til vekst av dårlige tarmbakterier, og gi diaré.

Ønsker man å slutte med røyken bør man kanskje bare slutte. I alle fall bør man ta kontakt med en lege som har kunnskap om røykesluttprodukter (ikke alle har det). Reseptbelagte produkter har også bivirkninger. Enkelte av produktene menes å ha en suicidal virkning på brukeren.
Del med venner og kjente

Kommenter

Din epostadresse vil ikke bli publisert Obligatoriske felt er markert *

Inline
Inline