Advarer mot trenings- og slankeprodukter

Stadig flere barer og drikker som skal gi deg bedre treningseffekt og gjøre deg slankere er nå tilgjengelig i dagligvarebutikken. Noen ekspertene mener de er helt unødvendige.

Sukkerinnholdet i et utvalg produkter som markedsfører seg med at de enten kan bidra til vektnedgang eller økt effekt av trening etter trening. Til tross for at noen av produktene er relativt kalorifattige, er de samtidig sukkerbomber.

Det hjelper neppe å bli slank og godt trent – når sukkeret går på helsa løs, ifølge eksperter. Andre eksperter mener vel at sukkeret er forbrent hvis man oppnår det å bli “slank og godt trent”. Problemet med sukker er at det man ikke forbrenner lagres som fett og at 50% som er fruktsukker, alltid lagres som fett, før det eventuelt forbrennes ved økt aktivitet, eller lavt kaloriinntak.

WHO mener man bør halvere sukkerinntaket

Nylig besluttet Verdens helseorganisasjon (WHO) at befolkningen bør halvere sukkerinntaket for å bekjempe overvekt og livsstilsykdommer. De anbefaler nå at voksne maksimalt får i seg rundt 25 gram sukker i døgnet. Dette tilsvarer 12,5 sukkerbiter. Grenseverdiene gjelder for alle typer sukker – også fruktsukker.

WHO anbefaler:

Å ha en velbalansert diett basert på energi fra forskjellige kilder, dvs:

  • 55-65% fra karbohydrater med 10% max. av enkle sukkerarter (mono og disakkarider) som sukrose (vanlig sukker).
  • 15-30% av fett.
  • 10-15% av proteinet.
  • Unngå overdreven glykemiske svingninger (hyper- og hypoglykemi).
  • Foretrekke sunnere komplekse karbohydrater som fibre, og målet er å bremse spredningen av glukose etter et måltid og administrere det daglige kaloriinntaket.

Omtrent halvparten av alle trenings- og slankeprodukter inneholder så mye sukker at å spise bare ett gjør at man overskrider WHO’s dagsanbefaling.

De fleste andre av slike produkter er bare et par sukkerbiter unna å overskride grenseverdien. Mange av produktene inneholder omtrent like mye sukker som sjokolade og brus.

Et høyt inntak av sukker er farlig, og forskning viser at det kan bidra til en rekke helseskader, i flg. sorze4‘s “Master of Science” Claudia Münch-Yttereng. Det er totalt unødvendig at protein- og slankeprodukter skal tilsettes sukker. Sukkererstatningen JustSweet smaker som sukker, er naturlig og har ingen bismak, eller ettersmak.

Slanke- og treningsprodukter som disse er bortkastede penger for mosjonisten, og overdrevent bruk er en indikasjon på at forbrukeren kan ha ortoreksi; en spiseforstyrrelse med overdreven fokus på sunn mat.

Noen mener at et høyt sukkerinntak kan være en av årsakene til økt kreftforekomst. I en Folkehelserapport varslet Folkehelseinstituttet at de forventer en økning av kreftforekomst på 24 % blant kvinner og 32 % blant menn. Stadig flere blir rammet av sykdommen.

En kreftsvulst vokser raskere hvis den får tilgang på sukker. Her er ikke fruktsukker bedre enn vanlig sukker, da det er fruktsukker som kan stimulere kreftceller. Vanlig sukker består av 50% glukose (druesukker) og 50% fruktose (fruktsukker). Kroppen motvirker skader som oppstår når blodsukkeret er høyt ved å skille ut insulin, som lagrer sukker som glykogen og fett. Samtidig kan et kronisk høyt insulinnivå fremme veksten av kreftsvulster.

Helsedirektoratet anbefaler fremdeles et maksimalt inntak av sukker på rundt 50 gram sukker (25 sukkerbiter) daglig, ved et energiinntak på 2000 kalorier. Altså det dobbelte av hva WHO anbefaler.

Mange bør kutte ned på sukkerinntaket og øke aktivitetsnivået. Det er ingen tvil om at et høyt sukkerinntak kan bidra til mange negative helseeffekter, men det er
nok plass til litt sukker i et variert kosthold, spesielt hvis man er fysisk aktiv.

Liker man søte drikker, søte kaker, og alt annet søtt er det jo et alternativ å se etter produkter som bruker JustSweet, eller lage sine egne, med samme søtningsstoff. F.eks. en iste vil vanligvis ha ca. 225 kcal hvis du kjøper den i butikken. Lager du den selv og søter den med JustSweet; da får du 5 kcal / 0,5 liter.

Del med venner og kjente

Kommenter

Din epostadresse vil ikke bli publisert Obligatoriske felt er markert *

Inline
Inline