Diagnosen som kan forklare stive, smertefulle ledd og det er ikke bare fordi du blir eldre

  • Hypermobilitet er en tilstand som gjør at leddene kan bøyes uttover det som er normalt
  • Man tror at omtrent 15% av barn har hypermobilitet
  • Hypermobilitet kan føre til at ledd bøyes for langt
  • Hypermobilitet kan forårsake forstuinger og avrevne leddbånd

Hypermobilitet har blitt trendy selvdiagnose, men det kan være et problem som varer i mange år eller starter i voksen alder. Det kan også forklare hvorfor noen voksne får vonde og stive ledd og muskler.

Om lag 15 % av barn er antas å ha hypermobilitet, med det doble eller mer enn det dobbelte av normal bevegelighet i minst fire ledd. Det eoppdages vanligvis når barn klager over leddsmerter. For noen kan smertene være helt ødeleggende.

Bindevevet er så fleksibelt at man må jobbe utrolig hardt for å kontrollere leddene. Ofte er ikke musklene sterke nok til å gjøre det. De blir helt utmattet, og, selvfølgelig, de verker og gir smerter.

Eksperter frykter symptomene blir over-medisinert, og at personer med hypermobilitet får beskjed om å unngå trening, når dette er én ting som ville hjelpe deres tilstand.

De unngå trening fordi de føler de må unngå det, fordi det gir smerter. Det blir en ond sirkel. Musklene svekkes og blir svakere, så de begynner å føle seg syke og mosjonerer enda mindre og resultatet er enda svakere muskler.

En god 30 prosent av oss er mer fleksible enn de fleste. Forskjellen er at våre barns muskler er langt svakere enn for noen generasjon før.

Tidligere generasjoner hadde muskler sterke nok til å ha kontroll over bevegelse av leddbånd, slik at de unngikk smerter og skader i forbindelse med hypermobilitet, men moderne barn tilbringer mye mer tid innendørs: de sykler mindre, går mindre, og sitter mer.

Det er ikke bare barn som er berørt

Smerter som følge av hypermobilitet kan fortsette eller begynne i voksen alder. Inaktivitet på grunn av lange timer bak et skrivebord kan føre til problemer hvis man har hypermobile ledd, selv om man ikke tidligere har lidd av smerter
.

Det er ikke uvanlig at man oppdager hypermobilitet først når man er voksen. Som barn vil man ha vært mye mer aktiv, var sterkere og hadde mer kontroll over leddbåndene

14PHYSIOLOGY OF ERECTION viagra generic • “Is your partner able to become aroused and reach.

.

Lange timer tilbrakt stillesittende – på grunn av arbeid eller en stillesittende livsstil, betyr muskelstyrken reduseres. Pilates eller et muskeltrenings program kan hjelpe med det.

Å få noen med hypermobilitet til å trene når de ønsker å hvile hele tiden for å unngå smerter er lettere sagt enn gjort. Det hender folk sier det gjør vondt så dårlig at de tror de har fått en forstuing, men det er hypermobiliteten som gjør til at alt føles malplassert.

Trene når leddene er så smertefullt synes å være mot all sunn fornuft, men det er svaret.

 

Del med venner og kjente

Kommenter

Din epostadresse vil ikke bli publisert Obligatoriske felt er markert *

Inline
Inline