Ikke et fritt og rettferdig valg i Tyrkia

Opposisjonen klager på valgfusk under folkeavstemningen i Tyrkia. Norske eksperter kritiserer valgprosessen.

President Recep Tayyip Erdogan har erklært en marginal seier i folkeavstemningen i Tyrkia, som vil gi ham mer makt og utvidede fullmakter. Alle stemmene er fortsatt ikke talt opp.

Opposisjonen har allerede varslet en klage på gjennomføring av valget, som følge av det de mener er valgfusk. Blant kontroversene er at det tyrkiske valgstyret godkjente stemmesedler som ikke var forhåndsstemplet.

Det er et brudd på valgloven, men valgstyret godtok det. Det er ikke kommet noen annen forklaring på det enn at de bare gjorde det. Det er ikke lovlig og valgstyret kan ikke overstyre dette.

Opposisjonspartiet CHP hevder det skal være snakk om 2,5 millioner ulovlige stemmer. Opposisjonspartiene CHP og HDP har allerede varslet at de vil gå rettens vei for å gjøre resultatet av folkeavstemningen ugyldig, men det kan være et problem at domstolene i Tyrkia ikke er politisk uavhengige.

Europarådets rapportør og valgobservatør i Tyrkia, Ingebjørg Godskesen (Frp), sier Erdogans parti fremstod “merkelig selvsikre” i forkant.

Erdogan ber sine tilhengere om å lære Europa en lekse

Sistemann ut slukker lyset! Teppefall for eiendom i Tyrkia?

 

Del med venner og kjente

Kommenter

Din epostadresse vil ikke bli publisert Obligatoriske felt er markert *

Inline
Inline