Diet og Zero produkter øker risikoen for hjerneslag og demens

 – og de er langt farligere enn drinker søtet med sukker!
  • Forskere ved Boston University fant ut at aspartam, et kalorifattig søtningsmiddel, forårsaker skader på arteriene – i motsetning til sukker-søtede drikker.
  • Forskerne fant en direkte sammenheng mellom disse skadene, i forhold til demens og risiko for hjerneslag.
  • Nyheten kommer nå når man ser en økning i popularitet for diet og zero drikker hos barn og voksne.
Hva er lav-kalori
Lavt sukkerinnhold

Mange tror at “uten tilsatt sukker” og “sukkerfri” betyr det samme, men det er ikke tilfelle
. Den første indikerer at produsenten ikke har tilsatt sukker i produktet
.

Fruktjuice, for eksempel, kan skryte med “uten tilsatt sukker” – men hvis du ser på næringsdeklarasjonen, vil du se at produktet inneholder sukker (karbohydrater).

Mange produkter merket “uten tilsatt sukker” inneholder kunstige søtningsmidler og sukkeralkoholer. Sukkeralkoholer kan føre til vekst av uønskede tarmbakterier.

En studie fra 2004 viste at når vi gir kroppen søte diet drikker, uten kalorier, ønsker den mer ekte sukker

epidemiological and clinical trial data.• The cardiac risk of sexual activity, in patients cialis online.

.

Lavt natrium

Mange tror at det meste av saltinntaket kommer fra en saltbørsen. Faktisk kommer om lag 75 prosent av diett natrium faktisk fra ferdigmat og restaurantmat (fast food)

.

Mat med deklarasjoner som annonserer lavere natrium er en god måte til å hjelpe folk å gjøre mer sunne valg. Men etterhvert har disse deklarasjonene blir noe uklar, ifølge en 2013-studie.

Forskere ved University of Toronto spurte 506 kanadiere om en falsk tomatsuppe med ulike etikettkrav. De fant at noe krav om natrium, forebygging av sykdom eller senking av blodtrykk gjorde produktet mer tiltalende.

Når du blir spurt om en rekke helseproblemer, inkludert å miste vekt, forstoppelse og diabetes, sa deltakerne i undersøkelsen at lavere natriumprodukter ville hindre dem alle. Men å redusere natrium bare bidrar til å redusere blodtrykket.

Lite fett

Rapporter som kom ut på slutten av 1980-tallet identifiserte fett som den viktigste forandringen som måtte gjøres for å forbedre kosthold og helse.

På slutten av 1990-tallet, og langt ut på 2000-tallet, var fettfattige dietter populære. Det mange ikke forsto var at mange av disse matvarene inneholdt samme mengde kalorier og andre tilsetningsstoffer.

Fettfattige matvarer er ofte fulle av sukker og konserveringsmidler, og inneholder til og med enda mer sukker enn en fullfett-versjon.

Ernæringseksperter mener at høye nivåer av sukker ikke bare bidrar til økt fedme, men også andre helsemessige forhold som diabetes, hjertesykdom, tannråte og kreft.

Forskiningen viser at voksne som inntar minst en diet drikk om dagen, er tre ganger mer utsatt for slag eller demens. Forskerne sier at slike produkter ikke lenger bør betraktes som det sunnere alternativet og oppfordrer derfor publikum til å holde seg til vann eller melk. Et alternativ kan være naturlige søtningsstoffer som Stevia, Just Sweet, for denne forskningen gjelder søtstoffer som aspartam og andre kjemiske søtstoffer.

Deres studie på nesten 4400 voksne tyder også på at diet drikker er mer sannsynlig å forårsake slag og demens enn tradisjonelle drikker som er fulle av sukker, for det var ikke påvist noen sammenheng mellom sukkerholdige drikker og sykdommene – selv om forskerne ikke oppfordrer oss til å drikke disse heller.

Aspartam og sakkarin kan påvirke blodkarene, noe som til slutt kan utløse hjerneslag og demens

Teamet av forskere fra Boston University mener at kunstige søtningsmidler, inkludert aspartam og sakkarin, kan påvirke blodkarene, noe som til slutt utløser slag og demens.

Diet/Zero drikker står for en fjerdedel av markedet for søtet drikkevare, men det er økende bevis på at de ikke er så sunne som tidligere påstått. En stor gjennomgang i januar, av Imperial College London, fant forskere ut at de ikke var egnet til å hjelpe med vekttap sammenlignet med andre drikker. Faktisk var det noe som tydet på at slike produkter fremmet fedme ved å utløse sukkereseptorene i hjernen, noe som gir oss lyst søt mat.

I denne siste studien – publisert i American Heart Associations journal Stroke – undersøkte forskerne 4 372 voksne over 45 år. Disse hadde fylt ut detaljerte spørreskjemaer om deres mat og drikkeinntak på 1990-tallet og ble deretter sporet i ti år.

Resultatene viste at voksne som hadde konsumert en eller flere diett drikker om dagen, var 2,9 ganger mer sannsynlig å utvikle demens og tre ganger mer i fare for hjerneslag sammenlignet med de som nesten ikke hadde konsumert noen i det hele tatt.

Matthew Pase, senior medarbeider i avdelingen for nevrologi ved Boston University School of Medicine, sa: “Vår studie viser at det er behov for mer forskning på dette området, gitt hvor ofte folk drikker kunstig søtede drikkevarer. Selv om vi ikke fant en sammenheng mellom hjerneslag, eller demens og forbruket av sukkerholdige drikker, betyr ikke dette at de er et sunt alternativ. Vi anbefaler at folk drikker vann regelmessig, i stedet for sukkerholdige eller kunstig søtede drikker.”

“Sunn” mat kan gjøre deg mer feit

Selv om noen er tre ganger så sannsynlig å utvikle hjerneslag eller demens, er det på ingen måte en bestemt skjebne.

“I vår studie hadde 3 prosent av folket et nytt hjerneslag og 5 prosent utviklet demens, så vi snakker fortsatt om et lite antall mennesker som utvikler enten slag eller demens.”

Rachel Johnson, tidligere leder av American Heart Association’s Nutrition Committee og næringslærer ved University of Vermont, sa: “Vi vet at begrensning av tilsatte sukkerarter er en viktig strategi for å støtte god ernæring, og til vi vet mer bør folk være forsiktig i bruken av kunstig søtede drikker.

“Slikee kan ha en rolle for personer med diabetes, men vi oppfordrer folk til å drikke vann, mager melk eller andre drikker uten tilsatt kunstige søtningsmidler.”

Forskerne er fremdeles ikke helt sikre på om diet drikker forårsaker slag eller demens – eller om de som forbruker dem, har høyere risiko. Tidligere studier har vist at de pleier å bli konsumert av voksne som allerede er overvektige.

Dr. Rosa Sancho, forskningsansvarlig ved Alzheimers Research UK, sa: “Når folk blir mer bevisste på konsekvensene av høy sukker diett, går mange til kunstig søtet kostholdig brus som et alternativ til de med mye sukker .

“Denne interessante nye studien har pekt på høyere demensdans hos folk som drikker mer kunstig søtede drikker, men det viser ikke at disse drikkene er årsaken til denne endrede risikoen.

“Fremtidige studier må bekrefte disse funnene i andre grupper av mennesker, og undersøke hva som kan ligge til grunn for enhver sammenheng mellom kunstig søtet brus og demens.”

Gavin Partington, generaldirektør for British Soft Drinks Association, sa industrien: “Til tross for deres påstander innrømmer forfatterne av denne observasjonsstudien at de ikke fant noen årsak og effekt, og gir ingen vitenskapsbasert bevis for å støtte deres teorier. Faktisk, basert på bevisene, er Public Health England aktivt oppmuntrende i forhold til mat- og drikkefirmaer for at disse skal ha produkter med lavt kaloriinnhold som et alternativ til sukker og hjelpe folk med å håndtere vekten.

 

 

 

Del med venner og kjente

Kommenter

Din epostadresse vil ikke bli publisert Obligatoriske felt er markert *

Inline
Inline