“Sunn” mat kan gjøre deg mer feit

Matbutikkene fylles opp av stadig flere lettprodukter
. På tross av det blir ikke befolkningen slankere
. Det er dessverre en mulig link her. Alle lettprodukt på butikken er selvsagt ikke det samme som å spise chips og wienerbrød, men noen lettprodukter er faktisk langt mindre sunn enn du kanskje tror. Hvordan er dette mulig? “Sunn” mat kan ødelegge dietten. Lær deg å velge produkter som hjelper deg med å gå ned i vekt og ikke opp i stedet.

Diet og Zero produkter øker risikoen for hjerneslag og demens

Misvisende etiketter.

“Null prosent fett”, “redusert natrium”, og “sukkerfri. Matprodusenter benytter slike påstandene for å vise hvor “sunn” maten er
. Det er nødvendigvis ikke sant
. “Null prosent fett” kan brukes til å beskrive godteri. Godteri uten fett er ikke nødvendigvis mer sunt.

Etikettene betyr ikke alltid det du tror de betyr. For eksempel så kan matvarer som inneholder null kalorier, fett, natrium eller sukker, inneholde opptil 5 kalorier, 0,5 gram fett, 5 milligram natrium og 0,5 gram sukker per porsjon, i følge reglene.

Mat merket som “lett” kan inneholde opptil halvparten av fettet og en tredjedel av kaloriene som finnes i en eventuell original versjon. Fullkorn er noe annet som høres sunt ut, men man bør du se etter “100% fullkorn”.

Når det gjelder etiketter som hevder at produktene er “lavkalori”, “naturlige” og “energigivende” så er de ikke slike påstander alltid regulerte. Du kan derfor finne slike påstander på hvilken som helst mat.

Det viktigste er at etikettene bare handler om en veldig liten porsjon av matens innhold. De fleste leser det som står på forsiden av pakningen, men de bør istedet lese på baksiden av pakningen.

Nye regler for matmerking

Krav om obligatorisk næringsdeklarasjon trer i kraft 13. desember 2016
. Hvis det er krav til merking med næringsdeklarasjon i annet regelverk eller produsenten selv velger å merke med næringsinnhold, må de nye kravene til oppsett av næringsdeklarasjonen følges allerede nå. Matvarer som er merket eller markedsført før datoene i 2014 og 2016, kan selges inntil lagrene er tomme.

Del med venner og kjente

Kommenter

Din epostadresse vil ikke bli publisert Obligatoriske felt er markert *

Inline
Inline